Martyna Lisecka-Klinz - Prezes                                   Zugriffszähler d 21.11.2001

"RENESANS" to nowe mieszkanie spelniajace zarazem funkcje osrodka opiekunczo-leczniczego.
Budowane w pelni z wlasnych srodkow inwestora.

Geneza projektu siega lat dziewiedziesiatych, kiedy uczestnicy Swiatowej Polonijnej Konferencji Gospodarczej postulowali budowe domow dla powracajacych!
Postulat spelniono - budowa na ukonczeniu.

Polozenie w sosnowych lasach Otwocka na obrzezu Warszawy - idealne!

Zainteresowanych prosimy o kontakt z naszym biurem

mail: kostecki@via.de lub telefon 0049-2151-613013

OPIS PROGRAMOWO FUNKCJONALNY ZESPOŁU

MIESZKANIOWEGO Z USŁUGAMI DLA OSÓB STARSZYCH I SAMOTNYCH

„RENESANS"   w  Otwocku przy ul. Zamenhoffa 22

Obiekt klasy „A+” w trakcie realizacji ze środków własnych Inwestora.

Zasiedlenie obiektu we wrześniu 2002 roku.

Obiekt usytuowany jest w Otwocku – Śródborowie ( 25 km od centrum Warszawy ), na zalesionej starodrzewiem działce o powierzchni 14.547 m˛.

Obiekt ten to zespół trzech budynków mieszkalnych 3 i 4 kondygnacyjnych, połączonych ze sobą łącznikiem, w którym znajdują się zespoły świetlicowo – rekreacyjne i klubowe.

Powierzchnia użytkowa obiektu to 11.118 m˛, w której znajdują się 103 pokoje jednoosobowe każdy o powierzchni 25m˛ z tarasem 7,8m˛ oraz 16 mieszkań dwuosobowych, każde o powierzchni 50,8m˛ z tarasem 15,7m˛ . Kubatura obiektu to 38.955m˛. Cały Zespół w pełni przygotowany jest dla potrzeb osób niepełnosprawnych.

Planowane w projekcie funkcje użytkowe mają możliwość dowolnej integracji pomiędzy mieszkańcami w zakresie usług towarzyszących. Przyjęty układ przestrzenny trzech zespołów apartamentowych połączonych funkcjami ogólnymi w parterze stworzyły optymalne zintegrowanie poszczególnych zespołów. Wyeliminowanie korytarzy i zaprojektowanie przestrzennych galerii nad ogrodami zimowymi stworzyło wyjątkowo korzystne warunki poruszania się po obiekcie. Liczne windy zapewniają szybką komunikację pionową.

Apartamenty jedno- i dwu- osobowe zostały przewidziane jako sypialnie z dużymi tarasami i łazienkami. W aneksie przedpokoju umieszczono lodówkę na napoje, mały zlewozmywak oraz czajnik elektryczny i ekspres do kawy.

W holu głównym znajduje się recepcja dla mieszkańców oraz centrala dla ochrony obiektu. Holl pełni rolę salonu, w którym znajduje się ogród zimowy z kawiarnią i barem koktajlowym. Jest on centralnym miejscem, z którego rozchodzą się drogi do jadalni, klubów, zespołu odnowy biologicznej oraz pokoi mieszkalnych budynku A,B,C.

Zaplecze kuchenne jadalni gwarantuje serwowanie różne zestawy posiłków. Wnętrze sali daje możliwość tworzenia aneksów odpowiednio izolowanych dla organizowania różnego rodzaju imprez okolicznościowych jak bankiety, spotkania towarzyskie itp. Połączenie jadalni z tarasem, altankami i zielenią umożliwia organizowanie posiłków na świeżym powietrzu.

W zespole „D” łącznik między budynkami „A”, „B” i „C” zlokalizowano pomieszczenia klubowe o różnych funkcjach: czytelnia z biblioteką, aneksy do gier cichych (karty, szachy, warcaby), pracownie plastyczne i robót ręcznych – wszystkie połączone są z tarasem i ogrodem.

Na poziomie niższym w przyziemiu została zlokalizowana duża sala wielofunkcyjna o pow. Ok. 400m˛ z zapleczem scenicznym, umożliwiająca organizację różnego typu imprez okolicznościowych i rozrywkowych, teatralnych. Połączenie sali z obszernym foyer, barem oraz wewnętrznym patio z ogrodem i fontanną daje możliwość organizowania atrakcyjnych imprez tanecznych. Na tym samym poziomie znajduje się sala bilardowa na kilka stanowisk.

Na parterze w sąsiedztwie holu głównego zaprojektowano Zespół Odnowy Biologicznej z salką do gimnastyki i aerobiku, oraz ćwiczeń ergonometrycznych, pomieszczenia z dwoma basenami typu „whirpool”, solarium, masażem klasycznym, masażem wodnym nóg i rąk, zabiegami fizykoterapii oraz salonem usług fryzjerskich i kosmetyczno – elektronicznych (peeling, lifting, biostymulacja). Sąsiadujący taras jest przeznaczony do gimnastyki zbiorowej w okresie letnim. Dla potrzeb wypoczynkowych przewidziano ogród zimowy z fontanną i zielenią egzotyczną. Zaprojektowano również gabinet wielofunkcyjny dla lekarza internisty i specjalisty geriatrii.

W przyziemiu zaprojektowano garaże samochodowe dla mieszkańców i zespołu gospodarczego na 25 stanowisk, oprócz parkingu zewnętrznego na 20 stanowisk w pierwszym etapie.

Idea projektu ma wyjść naprzeciw coraz bardziej zwiększającym się potrzebom integracji wspólnoty.

Dla ludzi wchodzących w trzeci wiek samotność zaczyna być poważnym problemem, dotyczy to przede wszystkim bezdzietnych małżeństw, wdów i wdowców.

Ponadto istnieje potrzeba w wielu przypadkach permanentnej opieki, tak pod względem zdrowotnym jak i psychicznym.

Uzdrowisko otwockie leży na wysokości ok. 97m npm na południowym skraju rozległej niziny nadrzecznej, utworzonej w widłach Wisły i Bugonarwi, w odległości ok. 3km od prawego brzegu Wisły, 2km powyżej ujścia wpadającego do niej Świdra. Skojarzone działania lasów sosnowych, wśród których uzdrowisko a tym samym projektowana zabudowa jest położone na przypuszczalnej piaszczystej glebie z czystym i suchym powietrzem, brak nagłych spadków temperatury i ciśnienia atmosferycznego oraz porywistych wiatrów – czynią z Otwocka uzdrowisko klimatyczne, dające wybitne zdrowotne warunki pobytu.

Mieszkańcem obiektu może zostać osoba, która uiści opłatę w wysokości 400 tys. zł. (płatne w trzech ratach), w zamian otrzyma hipoteczny udział we współwłasności obiektu i terenu

Aktualny e-mail: era21@post.pl

Zugriffszähler   od 22.11.2001